Du kan også gøre en masse for at nedbringe miljøbelastning på campingpladsen.

  1. Brug vand med omtanke
  2. Spar på el og varme
  3. Brug miljømærkede pleje- og rengøringsprodukt
  4. Reducer mængden af affald
  5. Sorter dit affald
  6. Hjælp andre med at finde skraldespanden
  7. Gå, cykel eller dans rundt på pladsen

1. Brug vand med omtanke

Vand er en vigtig ressource, som vi alle skal spare på. Bor man i campingvogn giver det sig selv at spare på vandet, da det ofte selv skal hentes.

I toilet- og baderum og i køkken bør vandet ikke løbe uden grund. Ved tandbørstning kan vandet slukkes, mens du børster, og ved når du vasker dig eller er i bad  kan vandet slukkes, mens du sæber dig ind. For at spare på vand har mange campingpladser vandspare på bruser og håndvask, og nogle har også sensorer på håndvask armature, mens andre har brusere med poletter eller kort, hvor der betales efter forbrug og dermed giver motivation til at spare vand.  

I campingpladsens fælles køkken bør vandet heller ikke løbe uden grund. Fx kan du fylde en balje eller spand med vand, når du skyller grønsager og service og når du opvasker op. Flere campingpladser har vandspare på køkkevask og nogle poletter til det varme vand.  

Når du vaske campingudstyr, bil eller vogn kan det også ske med en børst og spand med vand, og kun bruge vandslange, når der skyldes af. En "pistol" på vandslangen kan hjælpe dig med at spare på vandet.  

2. Spar på varme og energi

Campister som bor i telt har ofte ikke meget energiforbrugende udstyr med og bruger primært energi fra campingpladsen servicebygninger.

Men flere campingvogne og autocampere er blevet mere og mere veludstyret med elforbrugende apparatter. Heldigvis er en del af udstyret og belsyningen blevet mere energivenlig, hvilket sammen med kan være med til at holde energiforbruget nede. 

Mange campister kan campere det meste af året og det danske vejr er meget omskiftelig. Derfor kan der være behov for at tænde for el- eller gasvarmen i kolde periode og blæser eller aircondition i varme perioder. Men det er en god ide, at du holder døre og vinduer lukkede, når de er tændte og at de slukkes, når der ikke længere er behov. 

Sluk også de fleste elektriske apparatter, når du forlader campingvognen i længere tid. Det minimerer også risikoen for brand.  

På de campingpladser, hvor der betales efter energiforbrug, har du måske endnu et incitament til at spare på energi.

3. Brug miljømærkede pleje- og rengøringsprodukt

Både når du vasker op, gør rent eller bader og vasker dig selv, kan du bruge produkter, som ikke indeholder skadelig kemi og er bedre for miljøet. Kig efter produkter med miljømærker som Svanen, EU Blomsten, Blauer Engel (tysk) og Astma & Allegi-mærket.

 

4. Reducer mængden affald

Bestik i rustfrit stål er for eksempel meget bedre for miljøet end plastikartikler, og kontakten sparer dig penge på lang sigt. Det samme gælder for genanvendelige strå, vandflasker og kaffekopper. Glem ikke at genbruge, hvad du kan, og at adskille dit affald ordentligt! Og inden du tager ud på vejen, skal du sørge for at finde ud af, om vandet fra hanen er sikkert at drikke.

5. Sorter dit affald

Du kender det måske fra dit hjem, hvor du sortere meget af dit affald. Det kan du også gøre på din campingplads - især hvis de er mærket med GREEN CAMPING. Sæt dig ind i campingpladsen affaldssortering og spørg personalet, hvis du er tvivl. Du kan typisk sortere i:

  • Flasker med og uden pant
  • Dåser med og uden pant
  • Papir
  • Pap
  • Rest affald som er øvrigt affald

I Danmark er vi også begyndt med frasortering af plastik og madaffald. Og naturligvis skal spildevand tømmes i faciliteter til det. 

6. Hjælp andre med at samle deres affald op

Campister elsker naturen og deres område og er generelt bevidste om, at de ikke skal smide affald i naturen. Men det kan være, at der er nogle unge mennesker, hundeluftere med poser eller udenlandske turister, som kan hjælpes på vej med en venlig og hjælpende hånd.

Hvis der er affald, som ligger i naturen eller på pladsen, der fx er blæst op af skraldespanden, kan du hjælpe med at få det tilbage i skaldespanden, så det ikke generer dig - og gør skade på dyr og natur.

7. Gå, cykel eller dans rundt på pladsen

Som campist ved du godt, at du ikke skal starte bilen for at tage op i receptionen, servicebygningen eller i køkkenet. De fleste går og mange har også cykler med til dette formål.

Læs mere at kommer rundt...